Nieuws

Baverdestraat: Eindelijk een plan, maar wat met water in Lieshout?

Het vernieuwen van de woningen aan de Baverdestraat in Lieshout is al van decennia terug. Het komen tot een uiteindelijk plan en een bestemmingsplanwijziging heeft echter enkele tientallen jaren gekost. Vooral de kredietcrisis met de daaropvolgende woningcrisis heeft een belangrijke rol gespeeld in het proces van de afgelopen 10 jaar.

In de Baverdestraat staan nu 16 huurwoningen waarvan in de tussenjaren 3 zijn verkocht aan de toenmalige bewoners. De woningen worden momenteel nog antikraak verhuurd. Er worden geen investeringen meer in de woningen gedaan, laat staan in de tuinen. Het geheel geeft geen prettige aanblik in de straat en geeft ook geen duurzame toekomst.

Woonstichting WoCom wilde de huizen al een hele tijd terug slopen en vervangen door nieuwe woningen. Dit was niet eenvoudig omdat 3 woningen, als gevolg van beleid uit het verleden, aan bestaande huurders zijn verkocht. Omdat alle blokken gesloopt moeten worden was dit erg onhandig in het plan. Het terugkopen van de woningen was echter vanwege strengere regelgeving uit 2015 niet langer mogelijk door WoCom. De gemeente bood hierin uiteindelijk een uitweg door de panden aan te kopen, maar werd daarmee wel onderdeel van de ontwikkeling.

Inmiddels was ook de tijdsgeest veranderd en moest de gemeente op zoek naar inbreidingslocaties. Een logische stap was om het plan van de Baverdestraat breder aan te pakken en de grote tuinen en achterliggende percelen te gebruiken om meer woningen te bouwen. Zo ontstond een groter plan.

De ontwikkeling van het complete plan kost behoorlijk wat tijd. Het vergt veel inpassingen in de bestaande buurt en natuurlijk is er ook weerstand. Daarbij kwamen ook nog knelpunten op het gebied van waterberging en verkeer. Uiteindelijk ligt er gelukkig nu dan toch een compleet plan. In dit plan worden grotendeels betaalbare woningen en sociale huurwoningen gebouwd en een paar woningen met duurdere koop. Daarmee voldoet het plan aan de voorwaarden. Er is nog aandacht nodig voor de inpassing bij de aansluitende percelen, maar verder kunnen we instemmen met dit plan.

Om verdroging tegen te gaan en extreme buien op te vangen worden aan bouwplannen eisen gesteld omtrent waterberging van regenwater. De grondwaterstand in dit gedeelte van Lieshout is dusdanig hoog dat infiltratie in de bodem niet goed mogelijk is en daarmee is waterberging in dit plan een lastige gebleken. Hierdoor is een grote bufferconstructie nodig voor de opvang van regenwater die het water vertraagd af kan voeren naar de buffer aan de rand van Lieshout. De kosten hiervoor zet het bouwen van betaalbare woningen onder druk.

Bij de uitwerking van dit plan heeft dit ook tot andere inzichten geleid op ons beleid rondom waterberging. In het eerste kwartaal van 2025 zal er een voorstel komen om het beleid rondom waterberging op punten bij te schaven om beter inpasbaar te krijgen in lokale situaties. Uiteindelijk kunnen deze aanpassingen worden opgenomen in het omgevingsplan kernen.

Meer nieuws