In 2023 is een subsidie toegekend in het kader van de erfgoeddeal voor het landgoed Eyckenlust. Het verkrijgen van deze subsidie is een prachtige katalysator voor de ontwikkeling van het landgoed. Het is jammer dat dit niet de positieve aandacht heeft gekregen omdat een inhoudelijke behandeling voornamelijk gekaapt werd door de discussie over het al dan niet bouwen van een loopbrug over het kanaal om dit landgoed beter bereikbaar te maken vanuit de kern Beek en Donk
Op dinsdag 27 augustus bezochten gemeenteraadsleden en commissieleden het landgoed voor een uitgebreide rondgang.
Het kasteel kent een lange historie met 8 generaties die het landgoed en het kasteel bewoond hebben. Over al deze generaties is veel veranderd, maar het is noodzakelijk om het landgoed en de bebouwing naar de toekomst veilig te stellen. Het is al wel te zien aan de staat van de gebouwen dat een grondige renovatie, al dan niet in fases, uiteindelijk noodzakelijk is. Met een monumentstatus van zowel het landgoed, de bebouwing als ook het ensemble is dit een kostbare aangelegenheid. Dit zal ook samen moeten gaan met verduurzaming.
Ondanks het particuliere bezit is het gebied grotendeels opengesteld voor wandelaars. Hier wordt ook veel gebruik van gemaakt. Het landgoed kent echter niet de ‘exposure’ naar buiten toe waardoor het gebied je uiteindelijk uitnodigt. Het is de bedoeling om vooral vanaf de Gemertseweg het landgoed in aangezicht te verbeteren als je uit de richting Gemert komt. Een opener karakter met een aanblik waar je de cultuurhistorie tegemoet treedt als binnenkomst van Beek en Donk.
Een aantal percelen binnen het landgoed worden nu nog verpacht voor landbouwactiviteiten zoals gewassen. Op termijn zal dit omgezet worden naar natuurwaarde met een hoog gehalte voor biodiversiteit. In het bijzonder geldt dit ook voor de Aa die het landgoed volledig doorsnijdt. Hier wordt in samenspraak met het waterschap gekeken naar het meanderen van delen van de rivier met de bijbehorende wateropslag voor droge periodes. Het waterschap is bereid hierin fors te investeren en dit is ook onderdeel van de erfgoeddeal.
Een uitgebreide excursie over het landgoed met daarbij een toelichting op de plannen heeft een goede indruk gegeven waar de uitdagingen liggen maar nog meer de kansen die er zijn. Het is een prachtig gebied waarbij niet wordt gekozen voor toerisme maar voor recreatie als doel. Het plan is nog in uitwerking en nog niet gereed voor besluitvorming. Wel geeft het een eerste indruk wat we van het plan kunnen verwachten. De gemeente kan hierin bijdrage door ontwikkelingen bestuurlijk mogelijk te maken en ruimtelijk te ondersteunen. Het is vooralsnog niet de bedoeling dat de gemeente hierin grootschalig financieel gaat investeren. Er zullen echter wel keuzes gemaakt moeten worden wat toegestaan wordt op het landgoed in de vorm van bijvoorbeeld kleinschalige woningbouw om het plan economisch haalbaar en toekomstbestendig te maken.
Naarmate de plannen verder vorderen zullen we met elkaar moeten gaan vaststellen wat de waarde is om deze cultuurhistorie en natuurwaarde te behouden voor de Laarbeekse gemeenschap.