Recent was de veiligheidsregio zuid oost Brabant, verantwoordelijk voor onder andere brandweer en politie, negatief in het nieuws vanwege forse achterstanden in materieel en bemensing. Dit vormt een direct risico voor onze eerste veiligheid. De veiligheidsregio werkt nu aan twee sporen van verbetering. Het eerste spoor is het weer voldoen aan wet en regelgeving zodat de basisveiligheid in onze regio goed is geborgd. Maar er moeten ook vervolgstappen gezet worden, en dit gebeurd met een nieuw beleidsplan. Eind dit jaar komt er een nieuw beleidsplan wat naar de raden gaat met een zienswijzeprocedure.
In het beleidsplan staat centraal wat verandert in onze omgeving en hoe moet de veiligheidsregio hier op inspringen. Hiervoor is een omgevingsanalyse 2035 gemaakt met 6 gebieden zoals demografie, technologie en sociaal cultureel.
Speciaal wordt ingegaan op natuurbrandrisico in Zuid oost Brabant. Nederland heeft veel bebouwing in de natuur, dat is met elkaar vermengd waardoor het risico op slachtoffers veel groter is dan in bijvoorbeeld het buitenland. Daarnaast is niet de grootte van een brand maar de gevolgen voor de omgeving zoals rook, ontruiming en afsluiten van wegen en spoorlijnen een groot risico. Er is weinig invloed op de ligging en het weer van brandgevoelige gebieden, er is wel invloed op de vegetatie, toegankelijkheid voor de brandweer en inrichting. Voor natuurgebieden is hier ook nog geen landelijke regelgeving of advies maar hier wordt wel aan gewerkt. Gekeken kan worden naar bijvoorbeeld brandscheidingen (stoplijnen) in de natuur waar je grenzen stelt en wat verloren mag gaan. Dit kan je bereiken met minder brandbare vegetatie op bepaalde lijnen, de stoplijnen.
Binnen de veiligheidsregio wil men in gaan zetten op specialistische kennisbeheersing van natuurbranden en daarmee te werken aan risicobeheersing. Ook wordt gekeken hoe betere verdeling van de voertuigen plaats kan vinden bij branden en hoe voertuigen beter inzetbaar zijn in zowel bebouwing als in de natuur. Er wordt ingezet op goed contact met natuurbeheer om samen te werken aan de risicobeheersing door inrichting en bereikbaarheid. Het doel is onze regio samen weerbaarder te maken voor natuurbranden.
Naast natuurbranden is veiligheidsregio ook bezig met invloed van geopolitieke omstandigheden. Met de politieke spanningen moet er meer aandacht komen voor het blijven functioneren van de maatschappij wanneer deze wordt gedestabiliseerd van buitenaf. Denk hierbij aan mobiliteit maar ook cyberaanvallen. Gewerkt wordt aan een weerbaarheidsopgave met daarbij verdeeld in een maatschappelijke weerbaarheid en een militaire weerbaarheid.
Gekeken wordt naar betrokkenheid militairen in de samenleving, werken aan een robuust platform informatievoorziening aan de maatschappij in geval van crisis en het zekerstellen van de energievoorziening.
Er moet gezorgd worden dat we als individu en als maatschappij weerbaarder worden, niet alleen militair, maar ook voor pandemie, stroomuitval, overstromingen en dergelijke. De overheid lost niet alles op, mensen moeten zelf ook weerbaarder worden. Ook onze economie is ingericht op ‘just-in-time’ terwijl ook noodvoorraden weer nodig geacht worden.
Het is een goede ontwikkeling dat de veiligheidsregio naast het herstellen van de huidige organisatie ook verder kijkt naar grotere vraagstukken zoals natuurbranden en weerbaarheid voor crises.