Nieuws

Hulp bij de energierekening

De energierekening beleefde afgelopen jaar een uitzonderlijk jaar. Inmiddels is door de landelijke overheid ingegrepen met de energietoeslag en het energieplafond.
Maar wat nu als je in een oud huis woont waar het energieverbruik hoger is dan de grens uit het energieplafond en geen middelen hebt voor verduurzaming?  Als je dan ook nog eens naast alle regelingen valt kan er zomaar een financieel probleem ontstaan.
De peelgemeenten hebben hiervoor de handen ineen geslagen en een aanvullende regeling opgetuigd voor de korte termijn. De doelgroep voor de regeling is ruim zodat mensen die geen toeslagen ontvangen er ook gebruik van kunnen maken als er problemen met de energierekening ontstaan. Het betreft een proefperiode van een half jaar.

Voor de langere termijn wordt gekeken om mogelijk deel te nemen aan een regeling voor het isoleren van woningen met eenzelfde regeling als de zonnepanelen, namelijk de “groene zone isoleren”. Hier worden woningeigenaren geadviseerd, worden ontzorgd en kan financiering als lening plaats vinden via het landelijke warmtefonds.

Deze regelingen passen ons inziens helemaal in de preventie die we nastreven op het gebied van sociale zaken. Geldproblemen kunnen immers leiden tot een wirwar van problemen op het gebied van gezondheid, schuldopbouw en psychische klachten. Daarbij draagt het substantieel bij aan onze duurzaamheidsdoelstellingen.

Voor meer informatie is de raadinformatiebrief over de energiearmoede te vinden onderaan deze nieuwsbrief.

Hulp nodig? Of ken je iemand die hulp nodig heeft? Laat het ons weten.

Meer nieuws