Nieuws

Politieke partij ABL stelt zich voor aan inwoners “Wij zijn de meest gemêleerde partij van Laarbeek”

Politieke partij ABL stelt zich voor aan inwoners “Wij zijn de meest gemêleerde partij van Laarbeek”

Redacteur: Mariëlle de Beer
Bron: DeMooiLaarbeekKrant

Laarbeek – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aanstaande stelt elke politieke partij in Laarbeek zichzelf voor. Wellicht helpt dit u als lezer en potentiële kiezer bij het maken van een juiste keuze. Deze week is het de beurt aan Algemeen Belang Laarbeek ofwel ABL. Lijsttrekker Monika Slaets en nummer twee op de lijst Ron Verschuren vertellen waarom zij zich vol passie inzetten voor Laarbeek en met wie.

Voor wie ABL niet kent Ron; wie zijn jullie?
Ron: “ABL is een grote groep enthousiaste mensen uit alle kernen van Laarbeek die zich politiek inzetten voor Laarbeek. Met politiek bedoel ik dan dat we als partij informatie ophalen bij inwoners uit alle kernen en deze informatie delen met collega-partijen en college. Wij zijn de meest gemêleerde partij van Laarbeek; jong en oud, man of vrouw, van student tot gepensioneerd. Alles is binnen ABL bespreekbaar en iedereen wordt in zijn of haar waarde gelaten.”

Hoe halen jullie die informatie op dan?
Monika: “Veel informatie bereikt ons via ons achterbanoverleg. Deze bijeenkomsten zijn altijd heel drukbezocht. Als iemand me aanspreekt over een issue zeg ik altijd ‘kom even naar ons achterbanoverleg’. Iedereen die daar zit, hoort dan direct waar het over gaat. Maar we worden ook vaak rechtstreeks aangesproken of benaderd.” Ron vult aan: “Er gebeurt bijna nergens iets in de kernen zonder dat wij het weten. Wij zijn de smeerolie van Laarbeek. Nieuwe informatie brengen we niet eerst groot naar buiten maar delen we met andere betrokkenen zodat er ook daadwerkelijk iets mee gedaan wordt. We zeggen altijd ‘ben je ook al bij de andere partijen
langs geweest?’. Het delen van de resultaten vinden we belangrijk maar wij hoeven zelf niet de eer te hebben.”

Kun je een concreet voorbeeld noemen van hoe dit dan in zijn werk gaat?
Monika: “Jazeker. Onlangs is het Kuiperplein in Lieshout gerealiseerd. Het overleg tussen de initiatiefnemers en een landelijke subsidie instantie zat op een bepaald moment muurvast. ABL is toen benaderd door de kartrekkers en we hebben het voorstel ingebracht in de commissie. Op deze manier is de informatie die ons bereikte gedeeld en zijn we er samen uitgekomen. En hoe! Het resultaat is prachtig. Hetzelfde geldt voor de uitbreiding van het Commanderij College. Ook hier is ABL benaderd en hebben we als partij in overleg met Carla Grootjen een groot aandeel gehad in het bereiken van het uiteindelijke resultaat.”

Wat typeert ABL?
Monika: “We zijn niet rechts en niet links maar wij zoeken de juiste balans. We hebben oog voor alles. Als de samenleving in balans is, dan woon je prettig.” Ron: “We zijn heel pragmatisch ingesteld en doen wat het beste is voor Laarbeek.”
Hebben jullie de kandidatenlijst al rond?
Ron: “Jazeker, deze is afgelopen week tijdens de algemene ledenvergadering vastgesteld. We zijn ontzettend trots te kunnen melden dat er maar liefst twintig nieuwe mensen op de lijst staan en dat er drie vrouwen tussen de eerste acht namen te vinden zijn; Monika op 1, Ellen Staal op 5 en Silke van Kollenburg op nummer 8. De lijst is een mix van jong en ervaren. Over de eerste tien kandidaten is goed nagedacht. Het zijn mensen die qua inhoud zeer kundig zijn en er echt voor willen gaan. Dat is belangrijk want het is een hobby die veel tijd kost. Met deze lijst kunnen we kwaliteit garanderen.”

Wie wordt wethouder?
Monika (lachend): “Ik ga voor het wethouderschap, ik heb me niet voor niets op nummer 1 laten zetten. Ik heb er naartoe gewerkt en – alhoewel ik het super spannend vind – ben ik helemaal klaar voor een eventuele volgende stap.” Ron: “Wij zijn de enige partij die met een nieuwe wethouders kandidaat komt. Dat zorgt voor verfrissing in het college.”
Mocht je wethouder worden Monika, wat hoop je dan te kunnen betekenen?
“Ik hoop vooral dat ik als wethouder heel weinig op het gemeentehuis ben”, legt Monika uit. “Ik wil benaderbaar zijn en zal mensen vooral uitnodigen. Ik zie het als een eer en het is dus belangrijk dat inwoners je horen, dan komt het dichterbij. Ik zie mezelf als een verbinder.” Ron vult aan: “Wethouder is eigenlijk een slechte benaming want het zegt letterlijk dat je mensen ‘aan de wet houdt’. Maar zo zwart-wit is het niet want dat is slechts een klein onderdeel van de functie. Door eerst in overleg te gaan met inwoners weet je wat wensen en bezwaren zijn, zodat je goed overwogen besluiten kunt nemen die goed zijn voor Laarbeek. Niet vanuit een ivoren toren maar middenin de maatschappij.”

Wat zijn speerpunten voor de campagne?
Monika: “Speerpunten zijn het oplossen van de problematiek rondom de Beekse Brug, de woningbouw in Lieshout en Aarle-Rixtel, het vinden van een balans tussen vaste lasten en voorzieningen en verkeersveiligheid in het algemeen, overal in Laarbeek, bijvoorbeeld bij scholen. En we maken ons sterk voor de zorg. Dit is een complex onderwerp vanwege de enorme bezuinigingen. De druk op vrijwilligers is heel hoog en dat baart ons zorgen. We houden ons als ABL ontzettend bezig met vrijwilligers en zetten ons hier sterk voor in. We weten waar we over praten want ieder van ons is zelf wel ergens vrijwilliger. Als er één vrijwilliger niet meer is, valt een ander om.” Ron: “Het evenwicht is belangrijk. We willen de fijnste gemeente van Nederland zijn alleen is ‘de fijnste’ voor jou anders dan voor mij. Dat bedoelen we met oog hebben voor ‘alles’. Het gaat goed hier maar je moet nooit tevreden zijn.”
Hoe voer je campagne?
Monika: “Met een positieve inslag! Veel gaat via social media tegenwoordig maar inwoners zullen ons uiteraard ook zien, zeker in de laatste weken voor de verkiezingen. Dat hoort er ook een beetje bij. Maar ik denk dat wij altijd al zichtbaar zijn. Ik blijf in ieder geval honderd procent mezelf.”

Vlnr: Ron Verschuren, Monika Slaets-Sonneveldt en Jordy Brouwers

Tot slot: Waar hopen jullie op op 21 maart?
“Wij hopen dat we beloond worden voor het werk dat we hebben gedaan de afgelopen vier jaar. Gezien de reacties van veel mensen die de afgelopen vier jaar hun steun hebben uitgesproken aan ABL, rekenen we er stiekem op dat we vooruitgaan. We hebben er niet alleen vertrouwen in maar ook heel veel zin!”

Meer nieuws