Nieuws

Witgoedactie voor energiebesparing

In onze vorige nieuwsbrief hebben we bericht over de acties die momenteel gestart zijn in het kader van duurzaamheid. Het gaat hierbij om het besparen van energie door bijvoorbeeld het isoleren van woningen te stimuleren en de gemeentelijke gebouwen aan te pakken.
Het besparen van energie is in basis de beste verduurzaming, deze energie hoeft immers niet opgewekt te worden. Het is ook een middel om de energiearmoede te verminderen. Voor huishoudens die het moeilijk hebben om rond te komen wordt nu een witgoedactie opgestart. Met deze witgoedactie kan een energie slurpende koelkast, wasmachine of vriezer vervangen worden door een nieuw zuinig exemplaar. Hierdoor zakken de energiekosten structureel. Na een discussie in de commissie is uiteindelijk gekozen om ook een droger hier aan toe te voegen. Het drogen van kleding in een wasdroger zorgt voor minder vocht in huis wat goed is voor gezondheid en minder gasverbruik. Vochtige lucht kost meer energie om op te warmen in huis.
Naast het witgoed kan ook gekozen worden voor een infraroodkachel. Deze kachel kan met weinig energie een ruimte verwarmen waar je op dat moment zit zodat het gasverbruik in het gehele huis fors verminderd.

De aanpak van de energiearmoede met bovenstaande acties kunnen wij steunen. In andere gemeentes lopen soortgelijke acties en ervaringen zijn inmiddels met elkaar uitgewisseld zoals bijvoorbeeld de manier van communiceren.

Meer nieuws