Nieuws

Samenwerken voor elektriciteit

Enkele jaren geleden is gestart met de RES 1.0, oftewel de regionale energiestrategie. In het land maakt iedere regio zo’n strategie waarin opgenomen is hoe in de toekomst wordt gewerkt aan het verduurzamen van het energieverbruik, zowel elektriciteit als warmte. Belangrijk hierbij is het opwekken van energie met bijvoorbeeld zonenergie en wind.
De verduurzaming die is ingezet wordt echter fors beperkt door het capaciteitsgebrek op het stroomnet. Dit onderdeel is nu toegevoegd aan de energiestrategie zodat de regio sterker staat.

Stel je hebt een mooi bedrijf op het industrieterrein Bemmer en je wilt je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen om te verduurzamen. Je stapt over op efficiënte elektrische ovens in plaats van gasgestookt. De techniek is er, maar je stroomaansluiting blijkt onvoldoende zwaar. Dan loop je meteen tegen een grens aan. Het verhogen van het vermogen van je aansluiting is immers geen vanzelfsprekendheid meer in deze tijd.

Het probleem van de capaciteit op het stroomnet gaat nog wel een tijd aanhouden. Voor onze regio is de bouw van een nieuw verdeelhoogspanningsstation in Wijchen van belang. Zodra dit station is gebouwd, kan er meer capaciteit naar onze regio komen. Dit betekent dat we hierbij afhankelijk zijn van de snelheid van procedures in een andere regio. Op regionaal niveau wordt hier intensief over gesproken. Als regio Eindhoven is het hoogspanningsstation aangemeld als nationale prioriteit. Ook wordt al vooruit gekeken om klaar te zijn met het verdelen van de stroom met de middenspanningsstations.

Het gevolg is dat tot die tijd zowel het verzwaren van aansluitingen als ook grootschalige opwek van energie niet zomaar het stroomnet op kunnen. Het probleem doet zich vooral voor als stroom over langere afstanden verplaatst moet worden. Als je echter buren bent en de ene heeft stroom over en de ander stroom tekort dan zou de oplossing heel simpel kunnen zijn. Je zou het zomaar aan elkaar kunnen geven zonder gebruik te maken van het stroomnet. Hoewel dit technisch kan, is wetgeving hiervoor niet geschikt.

Daar komt nu rap verandering in. Er zijn al diverse proeven op bedrijventerreinen waar samengewerkt wordt om energie aan elkaar te geven. Dit worden ook wel Energiehubs genoemd. Ook wordt gekeken wanneer pieken in het bedrijf beter verdeeld kunnen worden over de dag en momenten dat er veel stroom beschikbaar is. Deze proeven gaan nu ook plaatsvinden op onze industrieterreinen. Recent zijn we op bezoek geweest bij de koekjesfabriek Jeurgens die hier intensief mee aan de slag wil gaan. Interessante ontwikkelingen die we met belangstelling blijven volgen.

Hoe zit dit dan met ons eigen gemeentehuis waar we volledig van het gas zijn afgegaan en overgegaan zijn naar volledig elektrisch verwarmen? Gaat dat wel op het stroomnet in het dorp? Hier was de aansluiting zwaar genoeg om dit in te kunnen vullen. Ook wordt gebruik gemaakt van de laatste technieken en wordt extra isolatie toegepast.

Meer nieuws